12 Aralık 2013 Perşembe

TAVUK TAŞLIK

tavuk taşlık yemeği
Tavuk taşlık, sert kaslı yapısı sebebi ile zor pişen, tavuk eti sevenlerin bile kolay kolay tercih etmediği bir sakatat.
Fakat taşlığın da kendine göre bir tadı ve lezzeti olduğunu düşünüp, sevenler var.
Ben tavuk etini severim, hatta tavuk ciğeri ve yüreğini de severim ama taşlık için aynı şeyi söyleyemeyeceğim : )
Taşlık tavuğun bir nevi işkembesi, neden taşlık olarak biliniyor, bir araştırayım dedim.
Açıkçası okuduklarım karşısında bende çok şaşırdım.
Ben tavukların yemlenirken taş taneleri yediklerini de bilmiyordum.
Taşlık hakkında araştırma yaparken en güzel bilgiyi bir bilim dergisinde buldum.
Kısa bir paragrafını aşağıya ekledim, taşlığın ne işe yaradığını oradan okuyabilirsiniz.
Daha önce yayınladığım diğer sakatat tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

taşlık resmi 
TAŞLIK NEDİR? 
Kuşlar âleminin temsilcilerinden olan tavuğun sindirim sistemi; gaga, ağız, yemek borusu, kursak, ön mide (bezli mide), taşlık (kaslı mide), ince bağırsak, çekum (körbağırsak), kalın bağırsak, kloak ve anüs gibi ardışık dizilmiş organlardan teşekkül eder.
Tavuklarda mide, ön mide ve taşlık olmak üzere iki farklı kısımdan oluşur.
Hayvanın yediği tohumlar yemek borusunun kursaktan sonraki kısmından da geçerek sindirim salgılarının yapıldığı ön mideye geçer.
Burada besinler kısa bir süre depolanır ve mide öz suyuyla karıştırılır.
Bu salgıda proteinlerin sindirimini başlatan pepsin enzimi ve bu enzimin tesirli olacağı pH şartının hazırlanması için salgılatılan (ve ayrıca minerallerin çözülmesine de yardım eden) hidroklorik asit bulunmaktadır.
Bu iki önemli salgı midedeki farklı salgı bezleri tarafından üretilir.
Ön mideden sonraki yapı olan taşlık; kursak gibi, tane veya tohum yiyen bütün kuşlara has mekanik sindirimin yapıldığı yerdir.
Bir çift kalın ve kuvvetli kas tabakasından müteşekkil olduğundan, buraya kaslı mide de denir.
Bu kasların güçlü kasılmaları neticesinde yemler mekanik olarak parçalanır ve öğütülür.

Tavuk, yem toplarken, sanki sindirim sisteminin nasıl çalışacağını biliyormuşçasına küçük kum, taş ve kireç taşı parçacıklarını da yutar.
Birçoğumuz tavukların tohumları taştan ayıramayıp yuttuğunu zannetsek de, bu işlemin onlara sevk-i İlâhî ile yaptırıldığı çok açıktır.
Sindirim kanalının 'değirmen taşları' hükmündeki bu taşların taşlıkta bulunmaması hâlinde tam bir öğütme olmayacak, dolayısıyla yem maddeleri parçalanmadan ince bağırsaklara geçecek ve bunlar bünyeye istenen ölçüde faydalı olamayacaktır.

taşlık tarifi
TAVUK TAŞLIK;
Malzemeler;
Yarım kilo tavuk taşlık,
2 adet orta boy kuru soğan,
5 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
3 adet domates,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı kekik,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

TAVUK TAŞLIK TARİFİ;
Tavuk taşlıkları tek tek kontrol ederek, iç kısmında ki zar kısmını soyarak çıkarın, aralarında varsa taşlarından temizleyin.
Not;
Taşlık genellikle zarından temizlenmiş olarak satılır ama arada bir kaç tanesinde hem zar, hemde taş kalmış olabiliyor.
Taşlıkları iyice yıkayıp, küp küp doğrayın.
Çok sert bir eti olduğu için 30 dakika haşlayıp süzün.
Soğanları küp küp doğrayıp, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
Biberlerin tohumlarını çıkarıp doğrayın, soğanların üzerine ilave edip, birlikte pişirmeye devam edin.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın, tencereye ilave edin.
Haşladığınız tavuk taşlıkları da tencereye ilave edin.
İstediğiniz baharatları, tuz, kekik ve kırmızı pul biberi ilave edip pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

17 yorum:

  1. Ellerinize sağlık , köyde yetiştiğim için sık sık bu taşlıklardan temizlerdik annem kendi yetiştirdiği için pilici tam piliç tadında yerdik bir pişirmede 5 yada 6 tane keserlerdi bir koca tencere et soba üstüne konur taşlıklarını temizlemeyi çok severdim o derisi sarı ve sert ya ilginç gelirdi. taşlıktan hiç çorba yaptınızmı? annem hep tel şehriyeli çorba yapardı 5 ,6 taşlıktan ne yapsın ya ciğerlere karıştıracak oda çorbaya doğrardı çokta güzel olurdu şimdi bende sık sık yaparım , tekrar ellerinize sağlık ,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız13:00

      Bilmiyorum fakat ben hiç sevmiyorum bazıları taşlığı lahmacunda kullanıyorlar hiç yenilmiyor

      Sil
    2. Sevgili Siyah kuğu,
      Ne yazık ki ben sert yapısı yüzünden taşlık tercih etmiyorum, eşim almazsa ben taşlık almıyorum.
      Bahsettiğin çorbadan hiç içmedim, ben tavuk sakatatında en çok tavuk ciğerini severim.
      Bu güzel hatıralarını paylaştığın için teşekkür ederim :)

      Sil
    3. Adsız yorumcuya,
      Ne yazık ki günümüzde bazı yerlerde lahmacun gibi ürünleri ucuza imal edebilmek için et ürünlerinin içine tavuk sakatatı da ekliyorlar :(

      Sil
  2. Haber eski olabilir, son zamanlarda yapılan araştırmalar temizlenmiş taşlığın belli aralarla tüketilmesi durumunda böbrek taşlarının ertitilip atılması, çok sayıda kişiyle yapılan deneylerle kanıtlanmş durumda. Çünkü tavuk taşlığında bulunan güçlü madde insana zarar vermeden böbrek taşlarını erittiği ortaya çıkmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok ilginç bir bilgi, verdiğiniz bu bilgiyi daha önce hiç duymamıştım.
      Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Adsız12:35

    yerseniz kırmızı şarapla pişirin iyice temizledikten sonra. Şarap derken haram bir durum yok alkol etkisiyle daha hızlı ve güzel pişimi olacak. Sarhoş olma ihtimaliniz -1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriniz için teşekkür ederim, eminim bu tarif pek çok kişinin işine yarayacaktır.

      Sil
    2. “Çoğu haram olan şeyin azı da haramdır” külli kaidesince damlasından bile sakınmak gerekir. Ona bulaşmış dokunmuş şeyden de şiddetle uzak durmak gerekir. Şu kısacık hayatımızda ebedi saadeti kazanabilmek duasıyla.. selam

      Sil
  4. Adsız14:44

    Düdüklüde 35/40dk haşlayıp sotesini yapın harika yumuşak oluyor ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriniz için teşekkür ederim, emin olun bir daha pişirdiğim zaman düdüklü tencerede ön pişirme yapacağım :)

      Sil
  5. Taşlıkları temizledikten sonra düsüklü tencerede 15 dakika pişirin, suyunu süzdükten sonra tereyağı erittiğiniz tavada bir güzek kavurun. Pişme derecesini size bırakıyorum, ama sert olmaması için süreyi kısa tutmanızda fayda var. Bu durumda yiyebileceğiniz gibi damak tadınıza göre soğan, biber ve domates ekleyebilirsiniz. Her türlüsünü deneyip en hoşunuza gidene karar verebilirsiniz ama mutlaka denenmesi gereken farklı bir ürün, farklı bir lezzet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriniz için teşekkür ederim.
      Bu tarz tarif ve öneriler hem benim için, hemde izleyicilerim için çok faydalı oluyor.

      Sil
  6. Adsız07:59

    Taşlık zarını kurutup robottan çekip toz haline getiriliyor bu tozu günde 3 defa 1 çay kaşığı içildiğinde safra ve böbreklerde taş kalmıyor eritiyormuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo çok ilginç, bu bilgiyi ilk defa duydum. Öneriniz için çok teşekkür ederim. Tarifi yapacak olanlar içinde farklı bir bilgi oldu, ihtiyaç halinde denenebilir.

      Sil
  7. Adsız18:27

    Kekik ve kirmizi pul biber ekin fena bi tat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum👍🏻 özellikle kekik sakatat ve et yemeklerinin vazgeçilmez baharatı 🙂

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...